Επίσκεψη Ηρακλείου

Επίσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης

Η πόλη του Ηρακλείου είναι πόλη με την πιο ζωντανή ιστορία στο νησί της Κρήτης, με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες του κόσμου.

Ας μην ξεχνάμε ότι η έναρξη του Ελληνικού πολιτισμού στηρίχθηκε στις άξιες που πρώτες ξεκίνησαν στη Κρήτη από τους Μινωίτες και τον μεγαλειώδη τους πολιτισμό. Η ιστορία του Ηράκλειου ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια και είναι γεμάτο συγκινήσεις.

Επίσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης

Η εκδρομή μας ξεκινάει από το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου που βρίσκετε στο κέντρο της πόλης. Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά εκθέματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος πάνω από 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η σημαντική μινωική συλλογή περιλαμβάνει μοναδικά παραδείγματα της μινωικής τέχνης, πολλά από αυτά πραγματικά αριστουργήματα.

Το Μουσείο του Ηρακλείου δικαίως θεωρείτε το πιο άριστο μουσείο του Μινωικού πολιτισμού στον κόσμο. Μάθετε από πού ξεκίνησαν όλα στο hot spot του πολιτισμού που είναι το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Επόμενη στάση στην Πλατεία Λιονταριών (Fontana Μοροζίνι), η οποία βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης της. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς για να λύσει το πρόβλημα νερού της πόλης , και παρείχε 1.000 βαρέλια νερό ημερησίως μεταφέροντας το στο κέντρο της πόλης από 15 χιλιόμετρα μακριά από το βουνό Γιούχτας. Ένα καταπληκτικό επίτευγμα για αυτήν την εποχή.

Απέναντι από την Κρήνη Μοροζίνι, είναι η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ένα μνημείο που οι Βενετοί έχτισαν για να τιμήσουν τον προστάτη της Βενετίας Άγιο Μάρκο. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη και είναι ανοικτή για το κοινό σχεδόν κάθε μέρα, καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η πλατεία είναι σήμερα το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης και ένα πολύ δημοφιλές μέρος για κάθε επισκέπτη να δοκιμάσει παραδοσιακή μπουγάτσα ή τυρόπιτα. Παραγγείλετε ένα ελληνικό καφέ σε μια από τις πολλές καφετέριες της πλατείας και αφήστε τις γεύσεις να ταξιδέψουν το μυαλό σας πίσω σε εκείνα τα χρόνια.

Το τρίτο αξιοθέατο της εκδρομής μας παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην καρδιά των Ηρακλειωτών. Ο καθεδρικός ναός του Αγ. Μηνά προστάτη της πόλης του Ηρακλείου, χτίστηκε το 1735. Στην πλατεία της εκκλησίας και νότια αυτής βρίσκετε η έδρα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και από την βόρεια πλευρά βρίσκετε η εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης.

Ο αστικός μύθος λέει ότι κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της πόλης του Ηρακλείου στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι βόμβες δεν μπορούσαν να διαπεράσουν τον ναό. Ο μύθος υποστηρίζει ότι κάποιοι Γερμανοί πιλότοι που είδαν αυτό το φαινόμενο, άλλαξαν την πίστη τους και έγιναν Έλληνες ορθόδοξοι.

Είτε πιστεύεις, είτε όχι, οι επισκέπτες που βλέπουν την εκκλησία του Αγ. Μηνά δεν μπορούν πάρα μόνο να μείνουν έκπληκτοι από το μεγαλείο του καθεδρικού ναού και από την ηρεμία που αισθάνεται κανείς μετά από την επίσκεψη.

Η επόμενη επίσκεψη είναι στο τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης είναι ο πιο σημαντικός Κρητικός συγγραφέας και σύγχρονος φιλόσοφος, και ένας από τους πιο σημαντικούς στην Ευρώπη.

Τα βιβλία του μεταφράζονται σε σχεδόν όλες τις γλώσσες. Η ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας» είναι βασισμένη στο βιβλίο του. Η διάσημη σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη “Συρτάκι” ακούστηκε για πρώτη φορά σε αυτή την ταινία που κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ. Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε επικριθεί έντονα κατά τη διάρκεια της ζωής του από την Καθολική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το βιβλίο του “Ο Τελευταίος Πειρασμός” είχε απαγορευθεί από το Βατικανό και μετά από αυτό και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία τον αφόρισε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τάφος του δεν είναι σε ένα νεκροταφείο, αλλά ακριβώς πάνω στα τείχη της αγαπημένης πόλης, του Ηρακλείου. Το έργο του έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, τόσο πριν όσο και μετά το θάνατό του.

Ένα μέρος που μένει αξέχαστο στον επισκέπτη είναι η τελευταία στάση της εκδρομής μας. Το Φρούριο του Κούλε και το παλιό λιμάνι του Ηρακλείου. Το μνημείο σήμα κατατεθέν της πόλης, καθώς και μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες για να επισκεφθεί κανείς.

Το φρούριο Κούλε χτίστηκε από τους Ενετούς για να προστατέψει την πόλη από τους πειρατές και τους Τούρκους. Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και ως χώρος βασανισμού για τους Έλληνες αντάρτες. Οι τοίχοι του στοιχειωμένοι με ιστορίες πολέμου, εξέγερσης και αντίστασης.

Σήμερα στέκεται περήφανα δίπλα στο παλιό λιμάνι. Το παλιό λιμάνι στις μέρες μας συνδέεται με το νέο λιμάνι και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το παλιό λιμάνι είναι γεμάτο με σκάφη αναψυχής και αλιευτικά σκάφη. Αυτά τα αλιευτικά σκάφη παρέχουν φρέσκο ​​ψάρι σε ολόκληρη την πόλη του Ηρακλείου και κοντά στην είσοδο του Κούλε βρίσκετε η κεντρική ψαραγορά.

Ναι έχετε μαντέψει σωστά! Οι ψαροταβέρνες που βρίσκονται στην περίμετρο του παλιού λιμανιού σας περιμένουν να τις επισκεφθείτε. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μία από τις τοπικές ποικιλίες κρασιών για να συνοδεύσετε το πιάτο ψαριού που σας αρέσει.

Κάντε κράτηση τώρα
ΑΜΕΣΑ
Χωρίς αναμονή & επιπλέον χρεώσεις τηλεφωνίας!

taxi-app

Ψάχνετε άμεσα για TAXI;

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ | ΛΙΜΑΝΙΑ | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ | ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ